Haberler

EPDK Tarafından Alınan Karara İlişkin İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi.

5

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından GES projeleriyle ilgili Resmi Gazete’de yayınlanan kurul kararına tepkiler sürüyor. Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nde EPDK tarafından alınan karara ilişkin istişare toplantısı gerçekleştirildi. OSB Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya, Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk, çevre illerden dahil olmak üzere STK temsilcileri ve çok sayıda yatırımcı iş insanı katıldı.
“YILLARDIR GES PROJELERİ KURULSUN DİYE MÜCADELE EDİYORUZ”
Toplantıda konuşan Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk, düzenlemenin mağduriyete yol açacağının altını çizerek geri adım atılması gerektiğini ifade etti. Siyasilerin de yatırımcıların yanında olması gerektiğini belirten Öztürk, mağduriyetin el birliğiyle çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Öztürk açıklamasında, “Kurul kararı çıktığından beri Elazığ OSB olarak tepkimizi koyduk. Bu tepkimize Çorum’dan, Urfa’dan, Kayseri’den, Diyarbakır’dan, Adıyaman’dan ve iç Anadolu’dan birçok yerden destek geldi. Konuyla ilgili olarak Ankara’da bakanlıklarla, OSBÜK ile görüşmeler yaptık. Bu konuda OSBÜK’ün tutumu önemli. OSBÜK Genel Başkanıyla da yaptığım görüşmede, ‘Ya bu konu hallolacak ya da Doğu Anadolu olarak bin kişiyle Ankara’ya geleceğiz’ dedim. Bu şekilde oldu bittiye gelen ve birçok insanın mağdur olacağı bir sistem, kurul kararıyla kanundan daha önemli daha öncelikliymiş gibi insanlara kabul ettiremezsiniz. Burada siyasi bir olay olduğunu zannetmiyorum ve sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda detaylı bilgisi olduğunu zannetmiyorum. Çünkü bu bir kurul kararı, kanun hükmünde kararname değil. Burada ki amacımız şu: elbette ki bazı sorunlar olabilir ama bu sorunlar karşılıklı görüşmeler ile çözümlenir, oldu bittiye getirmekle olmaz. Kurul kararı çıkmadan önce Ankara’da Sanayi Bakanlığında bir görüşme yaptım. Ben iki yıldır organize sanayi bölgelerine GES kurulsun diye mücadele ediyorum. OSB’lerin önü açıktır. Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı varken organize sanayiler niye GES kuramıyor. GES Projelerin kurulması için finansman istemiyoruz, arazisi ve imkanı olana GES kurması için önü açılsın istiyoruz. Benim 50 bin mega bite kadar GES projesi kurabilecek imkânım var, bunun önünü açın dedik. Bakanlık ile görüşmemizde, başkanım bu işin önü açıldı, EPDK yönetmelik yayınlıyor. OSB’lerde GES projesinin kurulmasına müsaade edilecek denildi ama bakanlıktan bu konuyla ilgili bilgi verilmedi” dedi.
“YATIRIMCILARA NEDEN ENGEL OLUYORSUNUZ?!”
EPDK’nın 2019 yılı mayıs ayında alınan resmi karar ile, sanayi, tarım gibi sektörlerde GES projelerinin kurulmasına olanak sağlandığını anımsatan Başkan Öztürk, “Kurduğun GES projesinde tüketiminin yüzde 100’ünü baz alır ondan sonrasını senden alırım, parana el koydum, malını gasp ettim, ben sana fazla enerjinin parasını ödemem sisteme bağlar satarım. Bunun anlamı budur. Ya EPDK siz gangster misiniz? Şehir eşkıyası mısınız? Sen kimin hakkını alıyorsun da malın üzerine çöküyorsun, ben bunun parasını vermem diyorsun? Böyle bir kurul kararı olur mu? Kurul kararı çıkarılıyorsan yayınladığı tarihten itibaren geçerli olur. Ben buna da karşıyım. Türkiye GES projesine müsait bir ülkedir. Avrupa ülkelerine baktığımız zaman Türkiye’nin her tarafı GES Projelerine müsait. Almanya’da yüzde 20, yüzde 22, yüzde 23 elektrik elde ediliyorken Türkiye’nin en kötü yerinde daha verimli elektrik enerjisi elde edebiliyorsan insanların GES projesi kurmasına neden engel oluyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi.
“SEÇİM VAR. AYAĞINA KURŞUN SIKMAK OLMAZ!”
Başkan Öztürk 2023 seçimlerini işaret ederek, seçime kısa bir süre kala yatırım yapan insanların kurul kararıyla küstürüldüğünü belirtti. Öztürk, “Almanya’da 71 bin megabayt güneş enerjisine GES’e kurulum gücü var. Bizim ne kadar var? 8 bin. Ya Türkiye’de bu yatırımın önünü kesmek tamamen bazı kuruluşların oynadığı oyundan ibarettir. EPDK da bunların arka bahçesi, orada istedikleri gibi at oynatıyorlar. Baktılar Türkiye genelinde sanayicilik var, tarım sektörü var. Baktılar herkes lisanssız GES kurmaya başladı. İnsanların önünü kesmeye çalışıyorlar. BU yönetmeliğin durdurulması için dava açacağız. EPDK’nın aldığı karar Cumhurbaşkanımızın yüzde 100 yerli ve milli üretim anlayışına tamamen ters. Sesimiz mutlaka Cumhurbaşkanına gidecektir. Yanlış hesap Bağdat’tan döner, dün dündür bugün bugündür diye bir şey olamaz. Bunları el birliğiyle çözeceğiz. Bu konu tüm ülkeyi ilgilendirdiği için Türkiye’de ki bütün siyasiler için konuşuyorum. 2023’te seçim var. Ayağına kurşun sıkmak olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı da bunun bilincindedir.On binlerce besiciyi, tarım sektöründe uğraşan vatandaşı, sanayiciyi, sanayicilerin istihdam ettiği on binlerce kapasiteyi niye karşınıza alıyorsunuz? Sebep nedir? Sanayici, yatırımcı, tarım sektörü, çiftçi gibi kim GES projesi kurduysa siyasiler bu insanların altında kalır. Bu iş düzeltilecek başka yolu yok. Herkesin siyasi görüşü vardır. Burada siyaset olayı olamaz. Bu mağduriyetin düzeltilmesi için mutlaka siyasiler yanımızda olmak zorunda. EPDK Kurulunda toplanan iki üç bürokratın aldığı karar ile bu kadar insanı mağdur etmeye hakkı yoktur. Eğer bu toplantılarla bir neticeye ulaşamazsak, Doğu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Bölgelerinden çeşitli heyetlerle EPDK’nın önüne gideceğiz. Orası yeterli olmazsa Sanayi Bakanlığı’nın önüne gideceğiz. Yine çözüm bulunmazsa o heyet orada bekleyecek ve Cumhurbaşkanıyla görüşecek!” diye konuştu.
“YATIRIMCILARI BATIRMA NOKTASINA GETİRECEKSİNİZ”
Diyarbakır ASKON adına toplantıya katılan Elektrik Elektronik Mühendisi AbdurrahimHaşimi Elazığ OSB Başkanı Suat ÖZtürk’ün EPDK tarafından alınan karar tepki koyarak örnek olduğunu, bu nedenle kendilerine destek olmak için toplantıya katıldıklarını belirtti. Haşimi yaptığı konuşmada, “Geldiğimiz noktada, resmi karara göre yola çıkarak yatırım yapan insanlar kendi kafalarına göre yatırım yapmışlar gibi, kaçak iş yapmışlar gibi verdikleri kararın üzerini örtmek adına sanayicileri suçlu duruma getirdiler. İnsanlar çatıya kurmuş GES projesini, enerji giderlerini azaltmaya çalışıyor, artan fazla enerjiyi de devlet müsaade ettiği için satmaya çalışıyor ama bugün neredeyse suçlu konumuna geldi. Şöyle bir durum var, enerjinin fazlasını alacağız deniliyor ya; umuyoruz ki bu hatadan dönülür, çünkü büyük alınan karar büyük bir hatadır. Artan fazla enerjiyi de alamazlar çünkü santral kuran insanlar bu santralleri kurmak için bankalardan kredi aldılar. Yarın banka krediyi alamadığı zaman adamın santraline el koyacak. 2 yıl önce çıkardığınız yasayla insanların yatırım konusunda önünü açtınız ama bugün tersi bir yasayla bu yatırımcıları batırma konumuna getireceksiniz” dedi.
HUKUKA AYKIRI BİR KARAR
Toplantıda konuşan Elektrik Elektronik Mühendisi Rahmi Karadağ ise alınan kararın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Karadağ, “Rakamlara baktığımızda megavat olarak ortalama 7 bin 500 ile 8 bin arasında saha söz konusu. Yaklaşık 10 bine yakın tesis sahibini görmezden gelip uçurumun kenarına itip, hatta borç batağına sürüklemek çok acımasızca bir durum. Buradaki ilk talep olay tersine dönmemeli; 12.05.2019 tarihinde almış olan bir yönetmelik söz konusuydu. Fakat 11.08.2022 tarihinde kurum kararıyla bunun tersine çevrilmesi hukuka aykırı bir durumdur” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir