Haberler

Elazığ OSB’nin 2024 hedefi yaklaşık 25 bin istihdam!

elazigosb 2023 2024

Elazığ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk iş dünyası açısından 2023 yılını değerlendirdi. İşte Başkan Öztürk’ün açıklamasından çarpıcı kesitler…

“OSB açısından da yatırımcı açısından da 2023 iyi bir seneydi”

Elazığ OSB’si ve yatırımcılar açısından 2023’ün iyi bir sene olduğuna dikkat çeken Elazığ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk; “Şimdi Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nin 2023 yılında faaliyetleri ciddi manada iyiydi. Performansı yüksek bir sene geçti bizim için. Hem bizim OSB olarak hem de yatırımcılar açısından iyi bir seneydi. Bir sürü ekonomik olumsuzluklara rağmen hem yatırımlarımızı devam ettirdik, yaptık, büyük bölümünü bitirdik hem de sanayicilerimizin yatırıma başlayanları da aynı şekilde onlar da aynı hızla yatırımlarına devam etti” dedi.

“Tekstil kent projesinin maliyeti bir hayli arttı”

Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk; “ Elazığ OSB’nin 6. Etabı 350 hektarlık bir alan bununla birlikte 1050 hektarlık bir alanda OSB’miz hizmet veriyor.  Oraya yeni fabrikalar için alanlar açtık.  Ayrıca 75 dönümlük bir araziyi şeker fabrikasından aldık 2023’te devrini yaptık. Orada önemli bir şeydi. Şimdi oradaki bir yatırımcımıza verdik orayı. Tabi bu arada bir tekstil kent projemiz vardı. 2021’de falan 2022’de ihalesi yapılmıştı. Yapılamadı 2023’te yaptık. Bu fiyat artışlarından dolayı maliyeti ciddi manada arttı” dedi.

56c6ee4c f979 42e2 958b 364847c7ab72

“Tekstil kentin maliyeti 70 milyonu geçti”

Tekstil Kentin maliyetinin 70 milyonu geçtiğini kaydeden Başkan Öztürk; “Tekstil Kent için Fırat Kalkınma Ajansı’ndan 29 milyon hibe desteği aldık ama maliyeti bize 70 milyonu geçti. Öz kaynağımız yılda %10 olması gerekirken fiyat farklarından dolayı maliyetimiz 28 bin metrekare bir alan çünkü kapalı alanımız. 50 bin metrekare arsa üzerine. Hem altyapı hem üstyapı hem tesislerin bulunması bize 70 milyonun üzerinde mal oldu. Ama başladık. Bugün yapmaya kalksak aşağı yukarı 300-350 milyonluk bir tesis orası” dedi.

Başkan Öztürk, inşaat maliyetindeki artışlarla ilgili örnekler verdi

İnşaat maliyetlerinin ne denli artığını örnekleri ile aktaran Başkan Öztürk; “Yani deprem bölgesi olan Malatya’da 15 bin metrekareye bundan 3-4 ay evvel 150 milyona ihale edildi. Bizimki 28 bin metrekare bir de çevre düzenlemesi de dahil. Bizim bir de arazi dağ olduğu için dağda hafriyat yaptık ciddi anlamda. Bir 500 metrenin üzerinde hafriyat kaldırdık. O maliyetler de dahil. Onun dışında beşin ikincisi etabı dediğimiz orada 55 hektarlık. Orada kalkınma ajansından 12 milyon lira oradan hibe aldık. Oraya da kendi öz kaynaklarımızdan %10 koyacaktık. 18-19 milyona mal oldu. 9 ayda bitirdik. Oraya da firma olarak tahsis etmişiz zaten yatırımlar var yapıldı. Devam eden yatırım da var” ifadelerini kullandı.

3b684381 6783 457d 9393 147acbfbf4bc

“Kesintisiz enerji için ciddi yatırımlar yaptık”

OSB’nin kesintisiz bir enerji ile üretime devam etmesi adına da bir takım çalışmaları olduğuna değinen Başkan Öztürk; “Diğer tarafa geçtiğimiz zaman yine çalışmalarımızda elektrik konusunda, iletişim hatlarında ciddi değişiklikler ve revizyonlar yaptık ki kesintisiz bir enerji meselesi için. Oraya ciddi yatırımlar yaptık biz” ifadelerini kullandı.

Başkan Öztürk, çevreyi düşünen yatırımlardan da bahsetti

Çevreci yatırımlara önem verdiklerinin de notunu düşen Başkan Öztürk; “Tabi bu 2023’te arıtma tesisi projemiz devam ediyordu. O evsel ve kimyasal bir artıma tesisi. Projeler 2023’te bitti, bakanlığa verildi. Bu sene 2024’te ihalesi yapılacak. Tabi oranın arazilerinin tanzimi, alınması üniversiteden aldık hazine ama üniversite tahsisliydi. Oraya aldık. Aşağı yukarı 300-350 milyonluk bir yatırım olacak. Ama ihale safhasına getirdik. Yani 2 yıldır uğraşıyoruz. 2 – 2,5 yıldır. Hem arazinin durumunun çözümü konusunda, hem onların işte bütün kurumlardan ÇED raporları şunları, bunları, bölgede yer seçiminin yapılması, projelendirilmesi. Projeleri falan biz yaptırıyoruz çünkü bakanlık onlara ödeme yapmıyor. Yaptırsak bile çok geç olur. O safhaya bile gelmesi 2 yıl sürdü. Ama ağırlık hızımız 2023’teydi. İnşallah onu da Şubat sonu Mart’a kadar ihalesini yaptıracağız” ifadelerini kullandı.

58ecf50c 6395 42b8 9438 b189398cc01c

Başkan Öztürk, GES’lere ilişkin bilgiler verdi

Önem verdikleri GES’lere dair neler yapıldığına da açıklık getiren Başkan Öztürk; “Diğer tarafta tabi 2023’te GES’lere önem verdik firmaların çatılarına GES kurulması fiberde olan boşluğu 32-34 megavat çatılarda GES kuruldu fabrikaların. Şu anda 34 megavat faaliyette. Ama yeterli değil. Onunla da 2023’te ciddi bir şekilde uğraştık. Enerji bakanlığıyla gittik görüştük, genel müdürle görüştük. TEİAŞ genel müdürü ile de Buraya Kekliktepe’ye 100 MVA’lık bir trafo kuruyorlar. Bunun da ihalesi bir sefer çıktı. O safhaya gelmişti. Kimse girmedi. Bu ayın Şubat’ın 7’sinde mi 8’inde mi tekrar ihaleye çıkıyor. O bittikten sonra bizim burada şu anda 70-80 megavat sıra bekleyen fabrikalar var GES ile ilgili çatılarına kuruyorlar. Eğer oda olursa burada aşağı yukarı 110-120 megavata çıkacak. Bu da ciddi bir rakam. Hem fabrika firmalara bir katkı hem de bizim OSB için önemli bu GES’ler” diyerek GES’lere ilişkin de önemli bilgiler verdi.

“Tekstil alanında ciddi yatırımlar var!”

“6. Etapta yapılan ciddi yatırımlar var” diyen Başkan Öztürk; “Bizim 6. Etap dediğimiz yer tamamen dağlık bir arazi. Sizlere bunları zaten göstermiştik. Orada ciddi bir hafriyat desteği vererek 1 milyon 600 bin metreküp hafriyat kaldırdık. 200 dönüm bir yerden ve o firmamızda İstanbul firması ışıl tekstil. Şu anda yatırımımız da devam ediyor. Aşağı yukarı 60-70 milyon avroluk yatırım yapıyor. Haziran ayına kadar kısmi olarak üretime geçtik. Batı tarafta 110 dönümlük yeri Şahinler holdinge verdik onlar inşaata başladı. İlk etapta 35 bin metrekare kapalı alan yer konfeksiyon kuracaklar. Bunların da yatırımı bayağı büyük, entegre tesis bunlar boyahanesi, ipliği, dokuması, örmesi ve konfeksiyonu tekstilde ciddi yatırımlar var” şeklinde konuştu.

95fbf54d 3653 45a6 af14 9a583ef3057f

“225 işletmede; 13 bin 500 çalışan var”

Elazığ OSB’de 225 çalışan işletmenin olduğuna dikkat çeken Başkan Öztürk; “Elazığ Organize Sanayi Bölgesi tek yerde ancak 6 etaptan oluşuyor.  Bu altı etapta 225 çalışan işletme var. Bunların şu çalışan sayısı 13 bin 500. Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde 91 kişi çalışıyor bizim bünyemizde çok kapsamlı işler görüyorlar, temizliğinden tutun itfaiyesine kadar sağlık ekibi tam donanımlı ekiplerle hizmet veriliyor,42 aracımız var. Bizde iş makineleri de var. Fabrikalarında işlerini görüyoruz kendimizin de işlerini yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte eksikliklerimizi görerek yatırım projelerimizi hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TOKİ; inşaat malzemelerinin büyük bölümünü Elazığ’daki fabrikalardan aldı”

Elazığ OSB’de birçok alanda üretim faaliyetlerinin olduğunu kaydeden Başkan Öztürk; “Burası Karma Organize Sanayi şu son 8-10 yılda Elazığ inşaat malzemesi, izolasyon malzemesi, yapı kimyasallarında mobilya sektöründe ön plana çıktı. Kuluçka merkezi oldu. İki taş yünü fabrikası var üç tane EPS fabrikası var, alçı fabrikası var, kireç fabrikası var, bunları işleyen tesisler var. Mobilya işlerinde şu anda burada 20-25 tesis var. Yapı kimyasallarından 20-26 tesis var. TOKİ inşaat yapımında malzemenin büyük bir bölümünü Elazığ’dan aldı. Şu an depreme rağmen bütün fabrikalar dolu, yeni yatırımlar yapıldı, tevsi yatırımlar yapıldı, bunun dışında pano firmaları çok. Elektrik panolarında Elazığ Türkiye’de çok ileri bir noktadayız. Diğerine baktığımızda son zamanlarda tekstil, tekstil bayağı hareketlendi. Tekstilde şu anda istihdam sayısı bayağı yüksek diğer bölümlerde de var ama tekstilde konfeksiyon da istihdam bayağı fazla” ifadelerini kullandı.

576f3740 52c7 4afe a986 a534c4b8ad44

“Tekstil kent kampüs şeklinde düzenleniyor”

Tekstil Kent hakkında bir takım bilgiler vermeye devam eden Başkan Öztürk; “Tekstil kenti Mart’ta kiraya veririz, bitme aşamasında 2 bin 500 kişi istihdam bekliyoruz. Hedefimiz o. 14 tane iş yeri 9 tane bin 800 metrekareli çekme katıyla beraber 5 tanesi bin 400 metrekare iş yeri her şeyi hazır, kampüs şeklinde bir site olarak yaptık” dedi.

“Elazığ’a yatırımcıları çekmek kolay değil!”

“Elazığ’a yatırımcıları çekmek kolay değil” diyen Başkan Öztürk; “Defalarca o insanlara gidiyorum onların tanıdıkları bizim buraya gelmiş insanları referans gösteriyorum, onlarla beraber gidiyoruz. Elazığ’a defalarca getiriyoruz gezdiriyoruz ikna ediyoruz Elazığ’a yatırım yapması için. Bazı yatırımcılar da başka illere gidiyorlar oradan çekip getiriyoruz. Bir tanesini Şanlıurfa’dan dönderdik. Kolay değil, onu yaparken de Elazığ Organize Sanayinin hizmetlerini anlatıyoruz. Her türlü işlerine koşturuyoruz, oradaki altyapısıdır, üst yapısıdır, onun dışında olan sorunlar, devlet kurumlarında olan sorunlar biz karşılıyoruz diyoruz. Önlerindeki engellerin kalkacağını söylüyoruz. Gösterdiğimiz bu ilgi alaka bir memnuniyet oluyor, yoksa adam Elazığ’a niye gelsin? Kaç tane 6 bölge teşviklerinden faydalanan il var.  İhracat Mersin limanından yapılıyor oraya gitmesinde bir mani yok. Bazı firmalar hammaddesini bizim aktarma istasyonumuz var tren ile getiriyorlar. O avantaj var. Kesintisiz bir elektrik var, yeni bir iletim hattı projesi hazırlıyoruz, bu kadar tesis var bizim iletim hattımız yetmeyecek onu da devreye alırsak enerji problemini de çözmüş oluruz” diyerek yatırımcıyı çekmek adına birçok hizmeti yatırımcıya sunduklarını ifade etti.

0713bf63 2658 41fd ab20 214c02392e83

“Kamuoyuna yansıyan ihracat verileri gerçeği yansıtmıyor”

Verilere yansıyan 2023 ihracat verilerinin pek gerçekçi olmadığına değinen Başkan Öztürk; “Resmi rakamlar henüz açıklanmadı ama 350 milyon dolar civarında, Elazığ’ın ihracat rakamı bu değil. Elazığ’ın ihracatı bir milyar doların üzerinde. Çünkü firmalar İstanbul’da görünüyor ya. Yeni çıkan yasa bu yıl uygulanacak üretim nerde yapılıyorsa ihracat nerden yapılıyorsa oraya yazılacak. Bu da Elazığ’da ki ihracatı ortaya çıkaracak. Ferro Krom’da Elazığ’da olduğu için bir-bir buçuk milyarın üzerindedir ihracat” dedi.

“2024’te OSB’de çalışan sayısı 20-25 bine ulaşsın istiyoruz”

2024 beklentilerine ilişkin de bir takım bilgiler veren Başkan Öztürk; “2024’te altyapı ve üst yapı projelerimiz var bunları bitirmek burada ki sanayiciye daha iyi hizmet verebilmek için gelen yatırımcıyı daha iyi etkileyebilmek için yeni alanlarımızda sanayicilerimize yeni iş alanları açmak bizim 2024 sonunda çalışan sayısının 20 – 25 bini yakalaması ile ilgili hedeflerimiz var. Elazığ Organize Sanayisinde 20-25 bin kişinin çalışması demek Elazığ’ın işsizliğine çözüm yeri burası demek. Dışarıda da bazı sektörler de var tabi ki onlarda etkiliyordur, ama burada toplu olarak etkiliyordur.  Akşam ve sabah servis araçlarına baktığınızda sıraya diziliyorlar. Günlük Elazığ OSB’ye giren TIR ve kamyon sayısı binden fazla burada hareket var” dedi.

eca9795b 9c32 4d49 a0c7 5c2659310fc3

“OSB’de atıl fabrika yok, var olan da büyüyor”

Devam eden işletmelerin çoğunun büyümeye gittiğini de kaydeden Başkan Öztürk; “Bir de devam eden işletmeler büyümeye gidiyorlar, kapasitelerini artırıyorlar, arsasında boşluk varsa ilave yapıyor, yeni makine alması gerekiyorsa yeni makine alıyorlar. Yani bu inşaat sektöründe olanlar devamlı yükseliyor. Bizde atıl hiç bir fabrika kalmadı. Bir firmamız personeline ücretsiz izin verdi. Onun dışında kapanan işletme yok. 2022 ile 2023 elektrik tüketimini aldığımızda enerji tüketimiz yükselmiş bu yükselme kapasitenin yükseldiğini gösterir. Doğalgazda yine aynı ama en büyük endeks elektriktir. Herkes elektrik kullandığı için bu yorumu rahatlıkla yapabiliyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir